ZÖLD, BALOLDALI, SZOLIDÁRIS

Rólunk

A Szikra a 2019-es önkormányzati választás előtt jött létre Szabad Budapest néven, hogy közös erővel léphessünk fel olyan jelöltek mögött, akik azonosulni tudtak az értékrendünkkel.

Összesen 4 ilyen jelöltet választottunk ki, mind a négyen nyerni is tudtak. A siker megerősített minket abban, hogy van hatása annak, amit csinálunk, így egy egy szervezetépítési időszak következett, mely során kiépítettünk egy szervezeti struktúrát, valamint a Szikra Mozgalom nevet is ekkor vettük fel. 2021 márciusában léptünk a nagy nyilvánosság elé azzal, hogy Jámbor Andrást elindítottuk Budapest 6-os számú egyéni választókerületében az előválasztáson; illetve ez év júniusában került sor a Diákváros melletti tüntetésre, mely az első tüntetés volt a lezárások feloldása után.

Jámbor András

Hiába volt a Fidesznek kiemelt jelentőségű ez a választókerület, Jámbor András újabb magabiztos győzelmet aratott, így 2022 áprilisa óta a Szikra Mozgalom a Parlamentben is képviselteti magát. Ezt egy újabb tagfelvételi kampány követte, rengetegen csatlakoztak hozzánk.

2022-ben tüntetést is szerveztünk Jámbor Andrással a Fudan Egyetem megépítése ellen

Fizessenek a gazdagok!

2022 decemberében a Szikra Mozgalom pár napra ismét a figyelem középpontjába került, ugyanis meghirdettük Fizessenek a gazdagok! kampányunkat, mely során arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a válság terheinek viselésében aránytalanul nagy súly hárul a leginkább elesettekre, a gazdagok eközben több száz ezres pezsgőket isznak és kaszinóban szórják a pénzüket. Pár napon belül blokád alá vontunk két kaszinót, a Végrehajtói Kar épületét és egy luxuséttermet is. A kampányt 2023-ban is folytattuk, a végrehajtásokra helyezve a hangsúlyt, megszerveztük a Fizessenek a gazdagok! Turnét is.

Tüntetés a Las Vegas Casino előtt

#csakazértis

Több nehézségen is át kellett lendülnünk, 2023-ban hatalmas lejárató kampány zúdult a Szikrára, még a nyári táborunk megszervezését is megpróbálták ellehetetleníteni. Végül egy kisebb, zártkörű tábor helyett egy hatalmas bulit szerveztünk a Népligetben. Emellett a bővüléssel, belső építkezéssel foglalkoztunk, valamint készülünk a 2024-es önkormányzati választásokra, miközben továbbra is következetesen képviseljük a rendszerkritikus, baloldali, szociális és zöld ügyeket.

A szervezet

A Szikra élén 5 fős elnökség áll, melyet nagyjából évente választ a tagság. Tagjaink különféle bizottságokban tevékenykednek, jelenleg a kommunikációs, közösség-és eseményszervező, oktatási, operatív, mentor és külügyi bizottságok működnek, valamint ezeken belül további albizottságok, munkacsoportok is létrejöttek.

A bizottságokban állandó munka folyik, a hetenkénti gyűlések jó hangulatúak, mindenki megtalálhatja a saját közösségét és helyét..

Közösségi élet

Ezeken kívül a szervezet belső élete is nagyon gazdag: sok héten minden délután, este van valamilyen program, amihez csatlakozhatnak Szikrások. Legyen az éppen közösségi főzés vagy jóga, vita, olvasókör, Filmklub, társasjátékozás, meseterápia, a lényeg az, hogy egy igazi közösséget hozzunk létre, hiszen együtt minden könnyebb!

Gyakori kérdések és válaszok

Csatlakozz hozzánk!

Szolidáris és igazságos Magyarországra vágysz? Jelentkezz!
Bővebben

Támogass minket!

Segítsd a munkánkat akár egyszeri, akár rendszeres támogatással!
Bővebben

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, vagy kövess minket a közösségi médiában!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!