A kormány minden, a sztrájkot ellehetetleníteni igyekvő intézkedése ellenére országszerte több helyen szünetel az oktatás, a pedagógusok követelik a gyalázatos munkakörülmények javítását és a nevetségesen alacsony bérezés rendezését. Már a diákok, pedagógus-hallgatók és az iskolai dolgozók is csatlakoztak, az üzenetük pedig világos: ez így nem mehet tovább, most van itt az idő a változásra. Az oktatás ügye pedig mindannyiunk ügye, társadalmunk jövője a tét.

Diákként mi is tapasztaltuk, tapasztaljuk a tanárainkat sújtó túlmunka hatásait. Nem várhatjuk el senkitől, hogy reggel 7 óra után az iskolában legyen, tanítson 5-6 órát megállás nélkül, majd szakkörök, felkészítő foglalkozások után javítson dolgozatokat, készüljön a másnapi óráira, és még képezze is magát, legyen naprakész a szakmájában. Mindezt éhbérért, azon gondolkodva, hogy milyen másodállást vállaljon, mert saját gyermekének is finanszírozni kell az iskolakezdést.

A kormány vonja vissza a rendeletet, amely meghatározza, milyen még elégséges szolgáltatásokat kell biztosítaniuk a pedagógusoknak még egy sztrájk alatt is! A jelenlegi helyzetben a sztrájknak nincs valódi ereje, mindössze a sztrájk lehetőségének látszata maradt meg. A sztrájk minden dolgozó alapjoga, mindenkinek jogában áll érvényesíteni az akaratát a munkáltatóval szemben, legyen az az állam vagy egy nagyvállalat.

Azonnali fizetésemelésre van szüksége minden pedagógusnak, a kötelező óraszámukat le kell csökkenteni, és minden adminisztrációval töltött időt, minden túlórát időben ki kell fizetni! Ha pedig ez megvan, akkor kezdjünk el egy párbeszédet a nemzeti alaptanterv radikális megreformálásáról, ezúttal a tanárok véleményét is kikérve.

Fejezzük ki mindannyian a szolidaritásunk a közoktatásban részvevők és dolgozók mellett, mutassuk meg, hogy egységesek vagyunk, ami a pedagógusok érdeke, az mindannyiunk érdeke.

Álljunk ki minél többen a pedagógusok mellett, mert a jövőnk a tét!