Szikra Beavató képzés

Nagyon örülünk, hogy jelentkeztél a Beavatóra!

Ahogy olvashattad, a Beavató két alkalomból áll. Mindkét alkalommal ugyanazt az egy szöveget fogjuk használni, melyet ezúton is kérjük, hogy olvass el. A szöveget megtalálod a lentebbi linkekre kattintva. A szöveg a Szikra alapítóinak különféle publicisztikáiból, külső- és belső viták anyagaiból, gondolatfoszlányaiból lett összeállítva egy egységes tananyaggá erre a célra. Egy közös, a többi csoporttag által is látható fájlban van, tehát ha bármi kérdésed, kommented, megjegyzésed van, akkor azt nyugodtan írd “Megjegyzés” formában az adott szövegrészhez, vagy jegyezd fel magadnak, és az alkalmak egyikén tedd fel nyugodtan! Ezek a kérdéseid segítségünkre lesznek abban a beszélgetés során, hogy megtaláljuk a szervezeti-, történeti-, stratégiai szürke zónákat.

I. Alkalom - Szikra történet és politikai stratégia

Az első alkalmon a Szikra megalakulásával fogunk kezdeni: megpróbáljuk a szervezetet - és benne saját magunkat - elhelyezni és értelmezni a magyar társadalom- és politikatörténetben. A rendszerváltás utáni (radikális) baloldal kísérleteit elemezve próbáljuk megérteni a baloldali politikai cselekvés zsákutcáit, illetve lehetséges kitörési pontokat.

Szikra GyIK Beavató Képzések számára

II. Demokratikusan strukturált hierarchia

A Beavató második alkalmán a Szikra szervezeti felépítésével kapcsolatos megfontolásokat szeretnénk átadni. Fontos, hogy szó essen a jól szervezett struktúra előnyeiről és arról, hogy mivel jár a formalizált működés az alkalomhoz kapcsolódó és a feladott szöveg testébe beillesztett beszéd alapján, amely “A strukturálatlanság zsarnoksága” címet viseli, szerzője pedig Jo Freeman, amerikai feminista mozgalmár. Kérdés, hogy a ‘70-es évek nőjogi mozgalmaival világosan párhuzamba állítható-e a mai magyar újbalos szubkultúra szervezettség-ellenessége. A korábbi példán megmutatható, hogy az egységes és sikeres cselekvés eszköze lehet a közösségileg elfogadott és demokratikusan alakított struktúrák működtetése.

Az alkalom fontos része még, hogy átbeszéljük, hogy egyénként milyen szervezeti és közösségi normák vonatkoznak ránk annak érdekében, hogy a szervezeten belül biztosítva legyen mindenki számára a biztonságos és felszabadító fejlődés lehetősége.

Jo Freeman: A Strukturálatlanság Zsarnoksága

🗓 Ha hozzá szeretnéd adni az eseményeket a saját naptáradhoz (.ics formátumban), akkor kattints ide.