Május 15-én Karácsony Gergely bejelentette indulását a hatpárti együttműködés miniszterelnök jelölti előválasztáson és útjára indította a 99 Mozgalmat. A 99 Mozgalom hitvallása egy Deák Ferenc idézettel kezdődik: „…nem az a boldog ország, hol legtöbb gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon”.

A Szikra Mozgalom tagjai ennek a szellemiségnek a jegyében csatlakoztak a 99 Mozgalomhoz és támogatják Karácsony Gergely előválasztási kampányát. Nem ez az első eset, hogy szövetséget kötünk egymással: a 2019-es önkormányzati választások során is támogatott jelöltjeink között volt, sőt, a választás előestéjén közösen foglaltuk el a budapesti Városházát!

Az elmúlt két év, nehézségeivel és hiányosságaival együtt megmutatta számunkra, hogy jelentős változások érhetőek el a magyar politika jelenlegi intézményrendszerén keresztül is. Számunkra az épülő Lakásügynökségek, a megóvott zöldterületek, az új kerékpárutak, a munkanélküliségtől megvédett fővárosi dolgozók és a Szabolcs utcai kórházért való kiállás mind együttműködésünk és bizalmunk fenntartására adnak okot.

Kétségtelen, hogy a “boldog ország” megvalósításához a kormányváltás nem elégséges, abban viszont biztosak vagyunk, hogy szükséges lépés. Mind az előválasztási kampányban, mind pedig a 99 Mozgalomban azért dolgozunk, hogy megjelenítsük a rendszerkritikus baloldal programját, a dolgozók, a közfoglalkoztatottak, a lakhatási válsággal küzdők és a szociális ellátásra szorulók érdekeit. Kiemelten fontos számunkra, hogy a zöld gondolat, a közösségi tulajdoni formák, a demokratikusan kezelt közvagyon és a mindenki számára elérhető közszolgáltatások képviselve legyenek a kormányváltásra készülő ellenzék programjában.

Mindehhez elengedhetetlen, hogy ne csak az elmúlt tizenegy, hanem az elmúlt harminc év népnyúzó politikai intézkedéseivel is szembenézzünk, hiszen ez az első lépés ahhoz, “hogy a hatalom embereit leváltsa az emberek hatalma.”

Bízunk benne, hogy a 99 Mozgalomban, akárcsak Jámbor András képviselőjelöltünk kampányában alkalmunk nyílik a választópolgárok széles rétegeivel találkozni, megismertetni velük gondolatainkat. Továbbá, hogy bevonhassunk minél többeket azon politikai munkába, mely a helyi közösségektől az országos képviseleti intézményekig igyekszik a hatalmi és tőkelogikával szemben a szolidaritás és a fenntarthatóság elveit gyakorlatba ültetni.